2017-08-08
PROF.DR. TURGUT TOK: KÖYLERİMİZİN ADI TARİHTEKİ GİBİ KULLANILMALIDIR

Aslen Acıpayam'ın Karahüyükafşarı mahallesinden olan PAÜ.Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi  Prof.Dr.Turgut Tok, Acıpayam Belediye Meclisinin Cuma günü Dedebağı mahallesinde yapılan toplantısına katıldı.

Karahüyükafşarı Mahalle Muhtarı Ahmet KARADAĞ’ın Karahüyükafşarı adının tarihteki adı olan “AVŞAR” şeklinde değiştirilmesi hakkındaki talebinin meclis gündemine alınması nedeniyle Prof.Dr.Turgut Tok, Belediye Meclisini bilgilendirdi.

PAÜ.Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Acıpayam Dernekler Birliği Başkanı olan Prof.Dr. Turgut TOK şu ifadelere yer verdi:

Yer adları bizim geçmişimiz ile ilgili en önemli bağlarımızdır. Ne yazık ki ülkemizde yer adları gereksiz ve bilinçsiz bir şekilde zaman zaman değiştirilmiştir. Bu değişiklikler geçmişle bugünün ve geleceğin bağını koparmaktadır.

İlçemiz Acıpayam da da zaman zaman köy adlarının değiştirildiği ekleme ya da çıkarmalar yapıldığı görülmektedir.Bölgemizle ilgili en eski yazılı kaynaklardan biri 1530 tarihli "Muhasebe-i Vilayet-i Anadolu" defteridir. Bu defterdeki yerleşim adlarına bakıldığında bazı köy aslarının değiştiği görülmektedir.

Oğuz Türklerinin yoğun olarak yerleştiği Acıpayam ve yöresinde Oğuz boy adlarının köy adı olarak kullanıldığı görülmektedir. Bir boy adı olan "Evkara" bugün kullanılmıyor. Adı çamlık yapılmıştır. Bu adın yeniden verilmesi gerekir.

Tarihte hep "Avşar" olarak geçen köyün adına "Karahöyük" eklenmiştir. Bu adların asli şekilleri ile tarihteki şekilleri ile kullanılması tarihi bir sorumluluktur.Kendi köyümün adı bütün eski kaynaklarda "Avşar" şeklinde geçiyor. Köyümüzün Adının Avşar olması gerekir.Yer adları bizim milli ve manevi belleğimizdir.