2017-11-12
ACIPAYAM'DA ATATÜRK KONFERANSI

Acıpayam Kaymakamlığı, Acıpayam Belediye Başkanlığı ve PAÜ. Acıpayam Meslek Yüksekokulu işbirliğiyle 10 Kasım Atatürk'ü Anma etkinlikleri çerçevesinde Acıpayam Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi İkbal Vurucu'nun konuşmacı olarak katıldığı "Atatürk'ü Doğru Anlamak" konulu konferans Talip Özkan Sanat Merkezinde gerçekleştirildi.

Acıpayamlıların yoğun ilgi gösterdiği konferansta Öğr. Gör. İkbal Vurucu, Türkiye’de tarihe yaklaşımda ciddi sıkıntılar olduğunu çünkü tarihe “gerçek nedir?” diye değil, bugünkü siyasi kavgalarımıza propaganda lojistiği sağlamak için baktığımızı söyledi.

Milli Mücadele ve Atatürk’e bakışın “anlamak” merkezli olmayınca zıt ideolojik kutupların çatışma aracı haline geldiğini ve bu çatışmacı durumun da Türkiye Cumhuriyetini var eden düşünce, değer, kurumlar ve kültürel dinamikleri gerçekten anlayarak sahip çıkmamızı engellediğini belirtti.

Vurucu, Türkiye Cumhuriyetine muhalefetin iki ana toplumsal kesimden geldiğini bunlarında Hilafetin kaldırılması ile üzerinde sembolik etkisinin hala devam ettiği muhafazakar siyasal İslamcı kitleler ve ulema/aydınlar ile etnik bölücü kesimlerden oluştuğunu söyledi. Türkiye için en büyük sorunun “millet” olgusunun gerektirdiği düzeyde sosyolojik, kültürel ve psikolojik bütünleşmeyi henüz sağlayamamış olmamızda tespitini yapan Vurucu, milletleşmedeki bu gecikmenin de Atatürk, Cumhuriyet, Türklük, milli kimlik gibi tartışılmaması gereken değerleri sürekli tartışarak kutuplaşmamıza sebep olduğunu belirtti.

Vurucu, kozmopolit ve millî olarak ikiye ayırabileceğimiz ideolojilerin ulus-devlet ve millet nosyonlarına bağlı olarak ele alındığında isimleri farklı olsa da Türk ulus devleti olan Türkiye Cumhuriyeti ve dayandığı meşruiyet kaynağı olarak “Türk milleti” olgusuna ve bunların simgesel ifadesi haline gelmiş olan Atatürk’e liberal, sosyalist, siyasal İslamcı, Kürtçü-bölücü ve kısmen muhafazakâr ideolojilerin benzer eleştirilerine dikkat çekti.

Konferans sonunda soruları cevaplayan Vurucu’ya Acıpayam Kaymakamı Ali Şanlıer ve Acıpayam Belediye Başkanı Dr. Hulusi Şevkan’ın teşekkür ve çiçek takdimi ile sona erdi.

Konferans öncesinde Acıpayam Çamlık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi müzik öğretmeni Metin Solmaz ve Dilay Ünay tarafından Atatürk'ün sevdiği türküleri seslendirdi.